0030 6932735224 / 0030 28420-51208 info@mertiza.com

Mirtos Zuid Kreta :: 3 Appartementen & 1 Studio

MIRTOS, EEN VAKANTIEDORP APART

Nee, Mirtos vind je niet in de brochures of de internetsites van grote touroperators. Gelukkig niet.

Dit dorp is een beetje voor fijnproevers. Griekenland fijnproevers, die sfeer, authenticiteit en gastvrijheid op prijs stellen. Mensen die van kleinschaligheid houden, verdwalen niet in het dorp, worden niet onder de voet gelopen, maar dompelen zich onder in een vriendelijke atmosfeer.

Hoe dat komt?

In tegenstelling tot veel vakantieplaatsen is Mirtos niet gebouwd voor het toerisme, maar voor de authentieke bevolking, veelal bestaande uit agrariërs. In de jaren tachtig kwamen de eerste vakantiegangers en bleek er voor hen wat ruimte te zijn. Er is voor hen bijgebouwd, maar niet massaal en grootschalig. Daarom loop je in Mirtos niet over de koppen. Ruimte genoeg.

De boulevard, ook ontstaan in de tachtiger jaren, is de grote trekpleister van Mirtos. Gebouwd langs het strand, waar tegenwoordig gratis ligbedden worden aangeboden. Nou ja, er wordt door de eigenaren, allen horecaondernemers, verwacht dat je je natje en droogje bij hen bestelt. Dat is logisch. Overdag bezoeken gasten de terrassen voor een lunch of een drankje en ’s avonds om er te eten en te flaneren met een ijsje in de hand, bijvoorbeeld. Overigens is Mirtos qua eten en drinken bepaald niet duur.

Het centrumpje van het dorp heeft ook enkele kafenions en restaurants, maar ook een grote en kleine supermarkt, zelfs twee slagers, een bakker, een apotheek en leuke winkels met soms heel eigenzinnige souvenirs.

In de loop van het vakantieseizoen kun je op verschillende plekken overal livemuziek horen. Bijna altijd Grieks en/of Kretens, maar soms ook heel bijzondere, andere muziek. Bij een wijntje, een glas Raki of Ouzo luisteren naar muziek in een heerlijke avondsfeer.

En de temperatuur?

Mirtos ligt in een klein gebied met een micro klimaat, zeg maar een Subtropisch klimaat. Het is er vooral in voor- en naseizoen net iets warmer en droger. Het grote Diktigebergte houdt Mirtos en nog enkele andere kustdorpjes in haar luwte. Een gezonde vaak droge lucht, waar mensen met spier- en gewrichtsklachten vaak baat bij hebben.

Het is leuk om te kijken naar een paar filmpjes van het dorp:

‘Mirtos the movie’ 1 en 2, in total 19 minuten

‘Mirtos on the Move’ een video clip over Mirtos als activiteitendorp

‘Mirtos under the Palmtree’ met ook leuke dronebeelden.

Opbouw en onderhoud Cyber Shrimp © Auteursrecht 2020  Aleikos Panorama